Nieuws

08/07 - CO² monitor en consolidatie

Al eerder hebben we geschreven over een aantal ontwikkelingen rondom CO² monitoring. Recent heeft Modint Logistiek in samenwerking met een gerenommeerde data-analyse partij een tool ontwikkeld die bedrijven in staat stelt om een betrouwbare 0-meting van hun CO² footprint te verkrijgen. Het gaat dan specifiek om de zee- en luchtvracht en het internationale wegverkeer vanuit productielanden. In zichzelf is het transparant kunnen maken van dit soort zaken een nieuwe werkelijkheid voor steeds meer merken; maar naast de meting zelf is natuurlijk het verbeterpotentieel nog belangrijker.

Uit de eerste 0-metingen, die voor enkele Modint leden zijn gedaan, blijkt dat er nog veel te verbeteren valt, en dat bedrijven vooral, en eigenlijk alleen maar, met samenwerken het verschil kunnen maken. Er wordt namelijk nog erg veel lucht vervoerd, enerzijds in slechte (en veelal onzichtbare) consolidaties van deelladingen (de zogenaamde LCL zendingen), maar meer nog in ‘volle’ containers (FCL zendingen) die lang niet vol blijken te zijn. Dit is het gevolg van het prijsmechanisme waarbij halfvolle containers vaak al op slot gaan omdat het commercieel niet interessant is om deze als deellading aan te bieden.

Modint Logistiek werkt aan een opzet met een eigen gecontroleerde consolidatie, waarbij ook deze zogenaamd volle containers meegenomen worden. Uit analyses van een proefperiode van ongeveer 10 modebedrijven die nu nog niet samenwerken is gebleken dat men tot wel 30% in CO² en geld kan besparen bij zo’n nieuwe consolidatie opzet. Modint Logistiek is op dit moment de eerste Modint Consol 2.0 aan te opzetten.

Mocht u geïnteresseerd zijn om mee te doen, of wilt u meer weten, dan kunt u contact opnemen met Modint Logistiek.


Gratis Logistieke Scan