Nieuws

02/07 - Indrukwekkend bezoek haven Rotterdam groot succes

Op donderdag 14 juni organiseerde Modint Logistiek in samenwerking met Ewals Cargo Care een bezoek aan de haven van Rotterdam. Vroeg in de ochtend werden ruim 30 Modint-leden ontvangen op het vipdeck van Futureland met prachtig uitzicht over de Maasvlakte.

De gids gaf een boeiende presentatie over de Maasvlakte. Zo gaf hij informatie dat het lossen van een containerschip ruim € 100.000 aan losgeld kost, het grootste containerschip kan 21.500 containers in één keer vervoeren en de trend van grotere schepen is dat ze niet langer worden dan 400 meter, geen grotere diepgang hebben, maar ze worden wel breder. Het rustiger varen van schepen is de grootste energiebesparing, levert al snel 40% lager brandstof verbruik op. Dat is niet alleen goed voor de kosten, maar zeker ook voor ons milieu.

Ook heeft de gastheer, en jarenlang Modint Logistiek partner in zee- en luchtvracht, Ewals Cargo Care een presentatie gegeven over de historie van het familiebedrijf, de service en diensten die zij leveren en een uitleg over het unieke concept ‘de Modint Logistiek Consolbox’.

Met de bus zijn de deelnemers over de APM-terminal gereden. Ook hier heeft de gids veel indrukwekkende informatie gegeven. De APM-terminal is bijna volledig geautomatiseerd. Een schip lossen en laden gebeurt met automatische kranen van zo’n 125 meter hoog, waarbij gebruik gemaakt wordt van ‘remote proces operators’ (de kraanmachinisten) die 1,5 kilometer verderop op kantoor bestuurd worden. Een kraan pakt een container en laad die vervolgens op onbemande en volledig geautomatiseerde voertuigen, de AGV’s. De AGV’s rijden op batterijvoeding voor transport naar de opslag. AGV’s zijn onbemand en volledig geautomatiseerd.

Tijdens de rondvaart kregen de aanwezigen de unieke kans om te ervaren hoe hoog de kademuur van dichtbij is en hoe hoog de kolossale containerkranen zijn. Op de boot had iedereen de mogelijkheid om bij te praten en ervaringen uit te wisselen onder het genot van een heerlijke lunch.

Kortom, een zeer geslaagd en indrukwekkend bezoek met dank aan Ewals Cargo Care en alle deelnemers!