Nieuws

16/05 - Logistieke chaos na meerdere lockdowns

Helaas is de wereldwijde logistieke situatie opnieuw in de problemen gebracht. Dit vereist voorzorgsmaatregelen. Op dit moment zijn er verschillende factoren die een negatieve invloed hebben op de wereldwijde logistieke situatie. Modint Logistiek geeft stand van zaken van de huidige situatie en suggesties om de uitdagingen het hoofd te bieden.

Lockdown China:
Het is momenteel erg moeilijk om goederen uit het Verre Oosten te krijgen. Het containervervoer loopt momenteel grote vertraging op door de strenge coronamaatregelen in China, vooral de lockdown van Shanghai heeft grote gevolgen voor de logistieke stroom. Dit zal leiden tot meer blanco afvaarten, wat inhoudt dat geselecteerde havens of hele routes uit de vaart worden genomen, en dat geplande vertrekken niet doorgaan en de wachttijd neemt toe.

Langere transittijden en capaciteit:
Het duurt gemiddeld 60-70 dagen om de goederen uit Azië te krijgen. De voornaamste reden is dat de schepen onderweg in een aantal havens aanmeren en dat de schepen telkens 1-7 dagen in de haven liggen. De rederijen varen het liefst naar de VS, omdat dit de reis is die het meeste geld oplevert aan de kassa. Het gevolg is dat er veel te weinig schepen zijn voor de goederen die naar Europa gaan.

Geannuleerd treinverkeer – uitdagingen voor vervoer per spoor:
Veel spoorvervoerders annuleren momenteel vertrekken vanwege de oorlog in Oekraïne en de situatie in Rusland. Het legt een nog grotere druk op de zeevracht vanuit Azië. Door de economische sancties die het SWIFT-systeem treffen, kunnen de Chinezen de Russen niet betalen, wat de situatie moeilijker maakt. Tegelijkertijd bestaat er angst om goederen via Rusland te verzenden omdat de situatie onzeker is.

Tarieven:
De zeevrachttarieven zijn nog steeds erg hoog en het lijkt nog niet beter te worden, als je kijkt naar de bovenstaande omstandigheden en de grote stijgingen van de olieprijzen. Meer over de ontwikkeling in de zeevrachtmonitor van Modint Logistiek 

Luchtvracht
Met verstoringen van zowel het zee- als het spoorvervoer is het logisch dat de luchtvrachtprijzen omhoog schieten. We zien prijsstijgingen van enkele honderden procenten en het is meestal alleen mogelijk om termijnen te krijgen met een geldigheid van één tot twee dagen en een iets langere transittijd.

Logistiek advies
De opsomming van alle genoemde factoren hebben een negatieve invloed op de logistieke situatie en zeker als men voornamelijk importeert uit Azië. Het is belangrijk dat logistiek hoog op de agenda staat en er moet gekeken worden naar zowel de logistieke situatie op korte als op lange termijn voor een bedrijf. Modint Logistiek kan hierbij helpen.

Tarieven en strategie
Wij ervaren dat er, vanzelfsprekend, veel aandacht is voor de hoogte van tarieven in de logistiek. Maar hogere transportkosten zouden een bedrijf er niet van moeten weerhouden om de juiste strategie te kiezen. Het is belangrijker om te focussen op omzet of winst in relatie tot nee-verkopen of verkopen met grote kortingen vanwege vertragingen.

Neem gerust contact met ons op als je logistiek advies wilt voor jouw specifieke situatie


Neem contact op

    Gratis Logistieke Scan