Nieuws

11/10 - Vergroening door samenwerking

Duurzaamheid en vergroening is de laatste jaren steeds meer een hot topic geworden. Dit geldt op verschillende vlakken binnen de maatschappij. Het scheiden van afval gaat steeds verder, het verminderen van koopgedrag wordt gestimuleerd en bedrijven richten zich steeds meer op duurzaam ondernemen.

Het bewustzijn van de consument vraagt ook om bewustzijn van bedrijven. Niet duurzaam ondernemen is steeds minder sociaal geaccepteerd. Naast een sterkere marktpositie levert duurzaam ondernemen voor bedrijven ook kostenbesparing en een lagere milieudruk op. Duurzaam ondernemen leidt dus niet alleen tot milieubehoud en een tevreden consument, maar levert het bedrijf zelf ook voordelen op. Genoeg reden dus voor bedrijven, om mee te doen aan deze positieve trend.

Duurzame logistiek
Bedrijven zijn op zoek naar verschillende manieren om groen te worden. Logistiek speelt een centrale rol in de wereldwijde economie en daarom is het van groot belang dat organisaties aandacht besteden aan duurzame logistiek. In transport gaat het dan vaak over groene logistiek. Dat wil zeggen: gericht op het besparen van kilometers, brandstof en vermindering van uitstoot van roet, fijnstof en CO².

Er zijn veel initiatieven gaande om vrachtauto’s schoner te maken en alternatieven voor distributie te vinden. Het schoonste vervoer is immers het vervoer dat niet plaatsvindt. In veel Europese landen is de gemiddelde beladingsgraad van vrachtauto’s slechts 50%. De helft van alle vervuiling wordt dus veroorzaakt door vrachtauto’s die met lucht van A naar B rijden. De fashion- en lifestylebranche scoort hierin nog slechter dan het gemiddelde. Daarom liggen de grootste kansen in groene logistiek in de fashionbranche vooral in het verbeteren van de beladingsgraad. Dit geldt voor zowel wegvervoer als voor zee- en luchtvracht.

Vergroening door samenwerking
De logistiek in de fashionbranche is erg versnipperd. Individuele bedrijven organiseren hun goederenstromen allemaal zelf. Er kan veel bereikt worden door bundelen van
vervoersstromen en door samenwerking die bundeling mogelijk maakt. Modint Logistiek gelooft dat samenwerking de sleutel is tot vergroening en lagere kosten in de
keten. Zowel in horizontale samenwerking tussen gelijksoortige bedrijven als in verticale samenwerking in de keten kan veel verbeterd worden qua kosten, kwaliteit
en duurzaamheid. Door bundelen van vervoersstromen kunnen bedrijven het verschil maken en zo winst uit de samenwerking halen.

Modint Logistiek heeft de expertise om de logistiek van Modint leden groener en duurzamer te maken en zo ook een concurrentievoordeel te bieden. Vanuit de brancheorganisatie werken we op deze manier aan vergroening door samenwerking.

Neem contact op en ontdek hoe de adviseurs van Modint Logistiek kunnen helpen bij het verlagen van de impact op het milieu van uw supply chain.


Gratis Logistieke Scan